Hoe krijg je meer verkoeling in de tuin?
14 juni 2023

Sinds afgelopen week zijn te temperaturen weer tropisch warm! Het is dan natuurlijk heerlijk om, na lang wachten op voorjaarsweer, weer even lekker in de tuin te zitten. Maar het is dan al snel snikheet in de tuin. Wat kan je doen om daar verandering in aan te brengen?

Beplanting

Een element wat een enorm zal maken voor warmte in de tuin is beplanting. Planten, struiken of bomen in borders, een stukje gras en bijvoorbeeld een groene erfafscheiding door een heg of begroeide schutting. Planten blijven ook tijdens de warme dagen koel, en stalen ook koelte uit. Let hierbij dan natuurlijk wel op dat de planten voldoende water krijgen tijdens de tropische weken. 

Schaduw

Zoals we allemaal weten is het in de schaduw altijd een stukje koeler dan in de zon. Hebt u een zonnige tuin, dan kunt u bijvoorbeeld met behulp van planten en bomen al wat schaduw in de tuin creeëren. Maar er kan natuurlijk gebruik gemaakt worden van een parasol of schaduwdoek om een schaduwplek te krijgen.

Bestrating

Ook de bestratingskeuze zal invloed hebben op de hitte in de tuin. Uiteindelijk zullen alle bestratingsmaterialen warm worden wanneer het tropisch warm is, maar er is wel degelijk onderscheid te maken! Het opwarmen van bestrating ontstaat door de bestandsdelen waar bij vrijwel iedere bestrating gebruik is gemaakt, zoals bijvoorbeeld zand. Hierdoor kunnen we het warm worden niet helemaal voorkomen, maar er zijn wel een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat de ene tegel koeler blijft dan de andere! Wanneer u bijvoorbeeld kiest voor een lichte tegel, zal deze een paar graden kouder blijven dan een zwarte tegel. Ook zijn sommige natuursteensoorten heel erg snel warm, terwijl een tegel met een kleurechte toplaag, gemaakt van natuurgranulaat, juist minder warmte opneemt door de structuur.

We kijken graag eens met u mee voor de keuze voor uw bestrating!

Losse elementen

En als laatste kunnen ook de losse elementen in een tuin een bijdrage leveren aan extra verkoeling. Kies bijvoorbeeld niet voor zwarte/antraciete tuinkussens, maar kies een lichtere kleur die minder warmte opneemt.