Het onderhoud van (Sier)bestrating
12 september 2022

Bent u op zoek naar nieuwe tegels, waardoor u uw terras minder hoeft te onderhouden? Of zoekt u tips voor het onderhouden van uw huidige bestrating? Lees dan eens verder!

Bij de wensen van onze klanten komt vaak het woord “onderhoudsvrij” langs. Natuurlijk is het niet mogelijk om een geheel onderhoudsvrij product te maken, omdat tegels nou eenmaal vies worden omdat ze buiten liggen. Wel zit er wel degelijk verschil in de mate waarop vocht en vuil opgenomen worden en daardoor ook de manier waarop de tegels gereinigd kunnen worden.

Beton

Bij een tegel of klinker van beton (zonder coating), zien we dat er gemiddeld wat meer onderhoud nodig is. Dit komt doordat deze tot diep in de tegel vochtig worden en het vuil gemakkelijk in de poriën kan trekken. Dit materiaal kan dus het beste onderhouden worden door regelmatig de tegels schoon te maken, zodat het vuil er niet te diep in kan trekken. Reinigen met de hoge druk reiniger raden we altijd AF! De stenen worden er natuurlijk wel mooi schoon door, maar omdat de hoge druk de poriën verder open spuit, zal de steen er ook weer sneller vies door worden. Bij veel vervuiling van buitenaf geld ook dat deze vanzelf zal verminderen door de weersinvloeden.

Beton met coating

Een groot gedeelte van de aangeboden betonbestrating is voorzien van een coating. In veel van die gevallen is de toplaag ook nog eens geborsteld, wat voor een hele vlakke afwerking zorgt. Hierdoor zijn de poriën veel kleiner en de coating zorgt ervoor dat vocht en vuil minder diep in de tegel kunnen trekken. Hierdoor zien we bijvoorbeeld dat groene aanslag wat minder snel ontstaat, maar ook makkelijker weer te verwijderen is met behulp van een groene aanslagreiniger. Ook zal er een vertraging van opname zichtbaar zijn wanneer u bijvoorbeeld een glas drinken laat vallen. Hierdoor hebt u even de tijd om een doekje te pakken of het af te spoelen met een gieter, en zal de vlek zo veel mogelijk beperkt worden. Ook voor een gecoate betontegel geld natuurlijk dat regelmatig schoonmaken het makkelijkste is, omdat zo hardnekkige vervuiling meer voorkomen wordt. Ook bij een gecoate tegel wordt de hoge druks spuit absoluut afgeraden!

Keramische tegels

Het mooie aan een keramische tegels is dat deze een gesloten oppervlak hebben. Hierdoor zijn vlekken vrijwel altijd weer te reinigen. Keramiek voor buiten heeft echter wel een hogere anti-slipwaarde dan voor binnen, om zo uitglijden bij regen te voorkomen. Hierdoor kan er soms wat vuil tussen de antislip zitten. Hierdoor moet er soms wel iets gepoetst worden om een vlek te verwijderen. Als we het over onderhoudsvriendelijke producten hebben (die niet onderhoudsvrij), dan is de keramische tegel zeker een topper! De keramische tegel mag eventueel ook met een hoge druk reiniger schoongemaakt worden. Het nadeel hiervan is alleen dat de voeg er dan ook snel uitgespoten wordt, waardoor er weer opnieuw gevoegd moet worden. Dit is in het geval van een keramische tegel vrijwel altijd een vaste voeg, dus het kost veel tijd om het weer opnieuw te voegen. Bij een keramische tegel is water en een borstel eigenlijk altijd al voldoende om de tegel te reinigen, dus dit is makkelijker dan opnieuw voegen door gebruik van de hoge druk spuit.

Algemene tips

Voor eigenlijk alle soorten geld dat de mate van zichtbaarheid van vuil erg afhankelijk is van de kleur van een tegel. Gebruikt u een hele lichte kleur die ook nog eens heel egaal is, dan zal daar veel sneller vervuiling op zichtbaar zijn dan bij een donkerdere genuanceerde kleur. Daarnaast is ook effen zwart/antraciet een kleur waarom snel vlekjes en/of krasjes zichtbaar zijn. Ook is het oppervlak van de steen bepalend. Is de tegel voorzien van een reliëfje, wat voor een schitterende uitstraling kan zorgen, dan zal er in de lagere delen van de tegels langer water blijven staan en soms wat zand of vervuiling blijven hangen. De lagere plekken zullen dan bijvoorbeeld ook wat sneller groen worden. Natuurlijk is het afhankelijk van het type steen hoe makkelijk dit weer te verwijderen is! In alle gevallen raden we aan om groene aanslag te reinigen met groene aanslagreiniger en niet met zeep of azijn o.i.d. Zeep laat namelijk een vettige laag achter, die sneller vuil aantrekt. En azijn kan in het geval van beton kalkuitbloei veroorzaken.

Wilt u meer weten over de verschillende typen steen? Kom gerust eens langs en we kijken graag met u mee!